El mòdul de Catalogació

Per entrar al mòdul de catalogació cal accedir a l'entorn de biblioteca amb: identificador i contrasenya del centre educatiu.

En obrir el catàleg de la biblioteca del centre s'obre per defecte la pantalla del mòdul de catalogació.

Consta de tres parts ben diferenciades: la barra de desplaçament, el menú lateral i la fitxa de catalogació.

A continuació presentem les tres parts del mòdul de catalogació:

Premeu les fletxes de primer i últim registre i anireu a la primera i última fitxa del catàleg de la biblioteca. Premeu les fletxes anterior i posterior i observareu com us desplaceu a l’interior del catàleg. Escriviu el número de registre que vulgueu (exemple 55) i premeu Vés a: observareu com va al registre indicat.

En afegir un registre nou, aquest segueix la numeració de la darrera entrada (el número de registre del darrer document catalogat). La informació que s'introdueix en els registres no es desa automàticament, cal desar-la amb l'opció Guarda.

Les dades bibliogràfiques són: Registre, ISBN, CDU, Format, Títol, Autor, Editorial, Col·lecció, Lloc d’edició, País, Data, Llengua, Matèria, Descriptors, Nivell, Resum, URL, Imatge.

Els camps ISBN, CDU, Format, Autor, Editorial, País, Llengua, Descriptors i Nivell estan controlats per una llista d'autoritats. Per a fer la seva catalogació cal utilitzar els termes inclosos a la llista o bé incorporant les noves dades, s’accedeix amb el botó Cerca que hi ha al costat del quadre de diàleg. (En el tema 3 d'aquest mòdul s'explica).

La resta de camps són de text lliure, és a dir que no hi ha limitacions per introduir-ne el contingut sempre que es descriguin correctament les característiques que s’hi sol·liciten.

El camp Matèria remet a una llista d’autoritat externa, la llista d’encapçalaments de matèria en català (LEMAC)..

La fitxa de catalogació: les dades físiques

Les dades físiques del document que tenim a les mans són: Mides, Volums, Pàgines, Procedència, Característiques, Camp lliure i els ítems referits als Exemplars (nombre d’exemplars, Signatura, Situació i Estat).

Els camps Mides, Volums, Pàgines, Procedència, Característiques i Camp lliure són de text lliure.

Els ítems de l’apartat Exemplars s’emplenen automàticament en el moment que es prem l’opció Guarda del menú lateral.

Els camps prioritaris del registre documental

A l'hora de catalogar cal omplir aquells camps que facilitin la identificació i l’accés ràpid a un registre documental del catàleg de la biblioteca i permetin recuperar-lo. En la catalogació amb l’ePèrgam es recomana que, com a mínim, es complimentin els camps marcats de color verd a la il·lustració següent:

Que siguin camps prioritaris no significa que la resta no s’hagin de completar. Com més informació hi hagi al registre documental, més fàcil serà per a l’usuari de la biblioteca recuperar-lo.